Přesto, že je rakovina velmi komplexní a nemůžeme kontrolovat pouze jednu věc – můžeme kontrolovat co se děje v našich ústech! Například cukr nepatří tam, kde chceme předejít rakovině, nebo při léčbě rakoviny.
Strava s vysokým obsahem cukru
Nová studie potvrdila, že cukr není jenom primárním zdrojem energie pro již existující rakovinu, ale je hlavní příčinou onkogeneze – počátek vzniku rakoviny.
Průměrný člověk „západního světa“ spotřebuje za rok tolik rakovinotvorné látky – cukru, kolik sám váží. Přesto nemocnice krmí cukrem pacienty s rakovinou, nedbajíc toho, jako škodu páchají.
Onkologičtí pacienti jsou krmeni stravou s vysokým obsahem cukru, sacharidovými dietami. Nemocnice neznají roli zdravé výživy u přibývajících nemocí jakou je rakovina.
Od poloviny 20. let samotní vědci ukazují na skutečnost, že nádory využívají pro bujení cukr mnohem efektivněji, než se předpokládalo (Otto Warburg’s cancer hypothesis). Přesto vedení nemocnic umožnilo vstup do svých zařízení výrobcům rychlého občerstvení. Zřejmě z důvodu „zlepšení“ chuťových zážitků pacientů, aby nevnímali bolestivé operace, ozařování a chemoterapie. To vše v zájmu standardní péče?
S novým výzkumem se může mnoho změnit, pokud budou nemocnice chtít změnit stravovací strategii – založenou na nových důkazech.
Nová studie prokázala, že cukr není jen potrava, ale způsobuje rakovinu
Nová studie potvrdila, že cukr není jenom primárním zdrojem energie pro již existující rakovinu, ale je hlavní příčinou onkogeneze – počátek vzniku rakoviny z dříve zdravé buňky (Greenmedinfo – Jonathan Middleton).
Studie byla zveřejněna ve věstníku Cliinical Investigation (1.), pod názvem Zvýšená spotřeba cukru podporuje onkogenezi . Zvýšená glykolýza, založená na metabolizovaném cukru je často vnímána jako důsledek orogenních událostí, které řídí růst maligních buněk a jejich přežití. V rozporu s konvenční medicínou poskytuje nová studie důkazy, že zvýšená glykolytická aktivita je sama o sobě příčinou vzniku rakoviny. To znamená, že aktivace metabolizovaného cukru na povrchu buněčné membrány (nadměrná exprese glukózy jako transportéru iniciuje rakovinu.
Kromě toho nová studie zjistila, že naopak, snížení glukózu rakoviny prsu vede k fenotypové reberzi. Jinými slovy, nedostupnost cukru a jeho ukládání do buněk, zvrátí rakovinové bujení.
Jaké jsou důsledky tohoto výzkumu pro stravování?
Co nový výzkum ukázal? V USA se spotřebuje neuvěřitelných 73 kg cukru na osobu. V České republice je to o něco méně, 35 kg na osobu (2007), což je také velké číslo! Představte si nákupní tašku plnou rafinovaného cukru s hmotností 37 kg. Cukr je jednou z hlavních příčin vzniku rakoviny. Pokud ho odstraníte ze své stravy, pak můžete nejenom zvrátit průběh již vzniklé nemoci, ale dokonce jí preventivně předejít. To je dobrá zpráva.
Skrytý cukr je rakovinotvorný
Podle odhadu spotřebují Američané 91 kilogramů obilných výrobků na osobu ročně. V České republice je to 103,50 kg na osobu! Proč je to důležité v otázce obsahu cukru ve stravě? Rafinované sacharidové výrobky, jako jsou sušenky, chléb, těstoviny, cereálie – to vše je ve skutečnosti skrytý zdroj cukru. Například burizony oslazují krev mnohem víc (ve skutečnosti zavádí víc rakovinotvorného cukru do buněk), než bílý cukr, protože mají vyšší glykemický index. Pokud sečteme dvě statistické hodnoty dohromady, spotřebu cukru a obilovin, pak dostaneme alarmující číslo skutečné spotřeby cukru na jednoho obyvatele: USA – 164 kg a Česká republika 138,5 kg / osobu. Jedná se o stolní cukr s vysokým obsahem fruktózy a skryté cukry (sacharidy z obilí) ročně – to vše může přispívat ke vzniku nádorových buněk: aerobní glykolýzy.
Ketogenní dieta jako důkaz
Ketogenní dieta představuje stravu s vysokým obsahem tuku, přiměřeném množství proteinů a nízkým obsahem sacharidů. Bylo zjištěno, že je užitečná pro zmírnění (a prevenci) průběhu nejagresivnější formy rakoviny, včetně rakoviny mozku. Po té, co nedodáte zhoubným buňkám energii ve formě cukru, jsou nuceni podstoupit programově vlastní buněčnou smrt, nebo se vrátit do své zdravé formy.
Pokud je cukr tak špatný, proč ho tolik jíme?
Jedním z hlavních důvodů, proč pojídáme cukr a stravu bohatou na sacharidy je, že jsou návykové. Během několika minut po konzumaci cukru, nebo sacharidů, prochází naše tělo neuroendokrinní (nervovou soustavou) aktivita. Váš mozek nemůže dlouho přežít bez glukózy a bude během 2 – 3 minut „šílet“, jestliže ho zbavíte proudu této živiny. Na druhé straně endokrinní systém vnímá nebezpečí vysoké hladiny cukru v krvi – to je glykace spojená s poškozením proteinových a lipidových struktur v buňkách našeho těla. Krev karamelizuje, je lepkavá. Systém proto uvolní hormony, jako inzulín, adrenalin a kortizoly, aby se pokusil získat zvýšený cukr v krvi a tkáních pod kontrolu. Inzulín skladuje cukr v buňkách, a to jak ve formě glykogenu, tak ve formě tuku. Mozek potřebuje pro svou činnost určité množství glukózy, a pokud je nízká, vyšle nouzový signál. Tělo proto uvolní více kortizolu a adrenalinu ke zvýšení hladiny glukózy v krvi. To má za následek další produkci a uvolňování inzulinu. Cyklus se opakuje znovu a znovu.
Tento zdánlivě nekonečný začarovaný kruh mají na svědomí naše nenasytné chutě po cukru, fruktóze a „dietních“ sacharidech, které aktivují opiodní a dopaminové receptory v našem nervovém systému. Tak vzniká psychologická závislost na cukru, na sacharidových jídlech nejenom z rychlého občerstvení.
Není divu, že dnes máme na celém světě epidemii rakoviny. Příčinou je existence moderních „západních diet“, nebo chcete-li to nazvat jinak – tolik propagovaný, rychlý způsob stravování. Tím nechci tvrdit, že cukr / sacharidy jsou jednou příčinou rakoviny. Samozřejmě existuje mnoho dalších faktorů, které přispívají ke vzniku rakoviny. Jsou to:
- Chemická expozice
- Ozáření
- Chronický stres, který potlačuje imunitní systém
- Vakcíny obsahují skryté retroviry a viry způsobující rakovinu
- Přirozená infekce bakteriemi a viry, které jsou rakovinotvorné
- Nedostatek spánku
- Nedostatek živin
Stručně řečeno
Přesto, že je rakovina velmi komplexní, multifunkční jev s mnoha proměnnými, a nemůžeme kontrolovat pouze jednu věc – můžeme kontrolovat co se děje v našich ústech! Například cukr nepatří tam, kde chceme předejít rakovině, nebo při léčbě rakoviny. Nezapomeňte – sacharidy, pečivo, sušenky a cereálie, které nemají sladkou chuť, přemění během pár minut vaše tělo na cukr pro vlastní spotřebu.
Stručně řečeno, pokud chcete předejít rakovině, porazit ji, nebo zabránit jejímu opakování, odstraňte ze stravy cukr a sacharidy. Nejen, že to je rozumné, ale potvrdila to i nová studie.
– Dr. Dochtor –
1. Cliinical investigation: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3871217/