Radikálně proti nádorovým buňkám

Potočnice lékařská je superpotravina

Rakovinné buňky produkují abnormálně vysoké množství kyslíkových radikálů, které nicméně dovolují jejich růst. Vysoké hladiny kyslíkových radikálů jsou obvykle pro buňky toxické, ale rakovinné buňky obsahují antioxidační systémy, které je chrání. Na Texaské univerzitě nyní přišli na způsob, jak vyslat tyto látky proti rakovinným buňkám. Zjistili, že beta-fenylethylisothiokyanát, běžně se vyskytující v zelenině, například v potočnici, zabíjí in vitro rakovinné buňky, zatímco normální buňky nebyly postiženy. Myši s nádorovým onemocněním ošetřené beta-enylethylisothiokyanátem přežívaly dvakrát déle, než myši neošetřené.

Potočnice je originální superpotravinou doslova nabitou vitamíny a minerály, ceněná nejen vámi, ale Hippokratem i Napoleonem. Jde o jednu z nejstarších listových zelenin, kterou lidstvo konzumuje. Botanicky patří do rodiny Brassicacease (brukvovité),  je tedy příbuzná zahradní řeřiše, hořčici, ředkvičce a křenu wasabi.

Potočnice jako královna pramenů

Pravdou je, že základní potřebou k růstu potočnice je čistá pramenitá voda (proto také anglický název watercress – vodní řeřicha), nejlépe plná minerálů, díky nimž rostlina získává své úžasné vlastnosti. Tvrdí se, že obsahuje 15 základních vitamínů a minerálů, především vitamín K, A, C, D a E, z vitamínů skupiny B riboflavin, vitamín B6, a z minerálů jód, železo, vápník a také obsahuje foláty. Důležitou složkou jsou tzv. hořčičné oleje a fenylethyl hořičové silice, tedy je lékem na chudokrevnost, horečnatá a zánětlivá onemocnění.

V průběhu obou světových válek Velká Británie potočnici milovala. Ministerstvo zdravotnictví doporučovalo jíst potočnici kvůli zdravotním účinkům, zejména ji dávat dětem pro podpoření zdravého růstu. Dnes je potočnice právem považována za originální super potravinu, která se těší velké oblibě a je jednou z nejprodávanějších surovin do salátů i samotných zelených lístků.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář