Vše, co potřebujete vědět o stolici, ale stydíte se zeptat…
… i když je to jedna z nejdůležitějších věcí na světě…
Obecně
Normálně by výkaly měly být hnědavé, zpracované do rovného válečku jako z velmi hustého těsta prohnětené konzistence o průměru cca 2,5+ cm a délce 10 – 12 cm (klobása). Nicméně, přes 20 cm a delší svědčí o zdravém jídle, čistém a plně funkčním zažívacím traktu; pak můžete klidně „vyprodukovat“ lejno vysoké kvality o nepřerušené délce třiceti i více centimetrů. V každém případě, jestliže pravidelně 3× denně jíte, měli byste mít stejně pravidelně 3 – 2 stolice denně. Normálně byste po porci snězeného jídla měli jít do komůrky během 4 – 6 hodin.
Obecně vzato: funguje-li vše uvnitř slušně, uběhne od chvíle, kdy stravu spolknete, 12 – 16 hodin, než vás opustí její zbytky. Funguje-li vše výborně, může se tak stát v polovičním čase. Pokud máte v období 3 – 4 dnů menší frekvenci vyprazdňování znamená to, že zažívání a peristaltika nepracuje správně.
Jestliže máte nutkání k vyprázdnění střev jen jednou za 2 – 3 dny trpíte zácpou.
Jako první pomoc užijte nějaké rostlinné projímadlo, ale nedělejte to často! Nadměrné užívání projímadel oslabuje přirozené kontrakce střev, a to může přinést víc problémů, než užitku. Při trvalém sklonu k zácpě zůstává stolice ve střevech příliš dlouho a mění se v hnijící hmotu produkující toxické látky, které otravují celé tělo.
V tomto případě pomůže změna stravovacích návyků, jezte více syrové zeleniny nebo navštivte hydroterapeuta a nechte si provést výplach střev.
Pokud pravidelnost stolice nelze obnovit, raději navštivte lékaře.
Normálně byste měli ve stolici zpozorovat velmi málo nestrávených částeček potravy ve formě jakési čočky nebo mláta. Jestliže jich tam je větší počet, pak buď nežvýkáte jídlo dost důkladně (hltáte), anebo můžete mít nedostatek zažívacích enzymů. Nestravitelné jsou však obaly některých luštěnin a většina semínek. Pozorování stolice v toaletě alespoň jednou denně je velice užitečný zvyk. Dozvíte se, co se děje v jedné z vůbec nejdůležitějších částí vašeho těla.
Pravidelné správné vyměšování je klíčem ke zdraví!
Barva
Normální barva výkalů je hnědá, asi jako tmavá mléčná čokoláda, protože obsahují mrtvá tělíčka baktérií obývajících tlusté střevo. Kromě zbytků baktérií způsobuje hnědé zbarvení žluč, vyměšovaná játry do tenkého střeva za účelem trávení tuků.
Barva fekálií se den ode dne mění podle toho, co jíte, důležité jsou pouze dramatické trvalé změny barvy. Výměšek například může být jeden den červený nebo černý, protože jste snědli hrst borůvek nebo řádnou porci červené řepy, masa, čokolády, koláčků, lékořice nebo nějaké léky, jako Bismol nebo vitamínové pilulky obsahující železo. Pokud ovšem stolice zůstává důsledně černá, může se jednat o krvácení do horního gastrointestinálního traktu.
Příležitostné jasné krvavé pruhy na povrchu stolice jsou většinou způsobeny hemeroidy nebo dočasným análním zánětem. Jestliže se ale krvácení jeví jako trvalé a krev je vmísená do stolice, může jít o krvácení do dolního gastrointestinálního traktu. Každopádně byste měli navštívit doktora.
Žlutá nebo nazelenalá stolice, pokud jste ovšem nejedli hodně zeleniny nebo kapslí s vysokým obsahem chlorofylu, je obvykle znamením blízkého průjmu. Raději nikam nejezděte… Pokud ovšem berete déle než týden antibiotika, je možné, že střevo sterilizovala, takže musíte obnovit střevní flóru o užitečné baktérie (potřebné přípravky jsou k dostání v lékárnách).
Pokud musíte na toaletu více, než 4× denně a stolice je vodnatá a „rychlá“, máte zřejmě diareu (průjem). Zůstaňte raději doma a pijte hodně tekutin, abyste zabránili dehydrataci organizmu. Pokud se to během 2 dnů nesrovná, promluvte si s doktorem (může to být kolitida, infekční choroba vyvolaná baktériemi E-Coli).
Tříslová nebo jílová barva může indikovat, že jste buď snědli příliš mnoho tuků, máte zablokovaný žlučovod, anebo nedostatečnou produkci zažívacích enzymů.
Má-li stolice barvu slonové kosti nebo je téměř bílá, je pachatelem antacid, berete nadbytek doplňků obsahujících vápník nebo jíte příliš moc kokosových ořechů či mandlí.
„Plavební schopnosti“
Jako srnčí bobky vyhlížející suchá tvrdá stolice, k jejímuž vypuzení musíte vyvinout velký tlak a poté ihned klesne na dno toalety, indikuje, že jíte příliš mnoho masa, které ve střevech není dobře zpracováváno. Upravte jídelníček: snižte spotřebu masa, pijte vice tekutin a zvyšte podíl syrové zeleniny.
Plovoucí stolice je obecně znamením čehosi nezdravého v zažívacím traktu.
Velmi porézní stolice, která několik sekund pluje a pak klesá, je důsledkem požití jídla s vysokým obsahem vláknin; v tomto případě se není třeba děsit.
Velmi houbovitá stolice, která pluje a neklesá, je buď znamením brzkého průjmu, nebo infekční choroby, přítomnosti střevních cizopasníků nebo špatné absorpce tuků.
Krátká, úzká, tužkovitá stolice je způsobena syndromem zánětlivých střev (IBS) nebo dílčí blokádou ve vnitřním traktu. Mohou to být ve střevech ubytovaní cizopasníci nebo polypy, ale také tumor nebo rakovina tlustého střeva.
Plovoucí stolice, která je přitom objemná, mazlavá, mastná a zanechává olejovité skvrny na vodní hladině, znamená, že ve vaší stravě bylo mnoho ve střevech nevstřebaného tuku kvůli poklesu produkce trávících enzymů. Tento typ stolice je také znamením lepkové alergie nebo pankreatidy.
Ve stolici by neměl být žádný sliz (sliznatá, žlutá nebo našedlá hmota). Přítomnost slizu může indikovat, že máte IBS – alergii („přecitlivělost na potraviny“), lepkovou alergii nebo zánět střevních stěn způsobený přebujelou candida albicans.
Hnis ve stolici a ostrůvky, tvořené na hladině vody droboučkými bublinkami, může být varovným znamením ohlašujícím počátek infekční choroby divertikulitis nebo přítomnost cizopasníků.
Stejně tak pokud pozorujete jakoukoli formu hnisu v moči (tvoří se ostrůvky z mikrobublin) máte v těle buď cizopasníky, anebo proděláváte bakteriální infekci ledvin či močového měchýře.
Máte-li obojí, hlenitý průjem a zahnisanou bublinkovitou moč, může být příčinou potíží infekční choroba trávícího a močového systému vyvolaná cizopasníky.
Krvavý hlenitý průjem může znamenat infekci vyvolanou baktériemi E-Coli, kolitidu nebo Crohnovu nemoc.
Zápach
Populárním mýtem mezi zastánci zdravě fungujícího zažívacího ústrojí je, že zdravá stolice nezapáchá. Není to tak docela pravda – každá stolice totiž obsahuje mrtvá tělíčka střevních baktérií, což může být až 20 – 30% celkového objemu. A mrtvé věci nikdy nevoní. To je také důvod, proč jedlíci masa (pozůstatků mrtvých zvířat) mají velmi zapáchající větry (obsahují zbytky dusíku + síru) a ofenzívně páchnoucí stolici. Naproti tomu vegetariáni, a ti, kteří se živí pouze ovocem (fruktariáni), mohou mít stolici v barvě a konzistenci strávených zelenin a plodů.
Budete-li tedy jíst pouze plody (celé pomeranče, manga, kivi atd.) může se u vás během několika týdnů vyvinout stolice barvy dužiny snězených plodů. Velký objem snězených plodů pak přebije zápach mrtvých bakterií a někteří fruktariáni s bezvadně čistými střevy mohou skutečně produkovat stolici i plyny parfémované vůní plodů, které jedí.
Takže, pokud se chystáte na vysoce důležitý mítink nebo důležitou milostnou schůzku, jezte alespoň dva týdny předem jen mango a pomeranče a pijte jejich šťávu. Pak můžete pšoukat, jak chcete, a všem okolo to bude příjemné…
Doufáme, že jste zde našli odpovědi na všechny naléhavě nutkavé otázky o …..