
Sodík – Draslík (Natrium – Kalium)
Tyto prvky určují tělesné tekutiny blízko centrality, určují množství vody ve tkáních, určují osmotický tlak ve tkáních a jiné procesy.
Sodík – kuchyňská sůl (NaCl)
Oba prvky, sodík a draslík, jsou důležité pro správné fungování každého živého organizmu. Obvykle jsou dostatečně zastoupeny v potravinách, ale množství musí bít vyváženo. Při převážně zeleninové stravě nutno nejen zvířatům, ale i lidem chybějící sodík dávat kuchyňskou solí, každý by měl vědět, jak tuto rovnováhu udržovat.
Za normálních okolností je malá pravděpodobnost nedostatku. Při velkém horku však ztrácíme tolik soli pocením, že může vzniknout smrt; úpal je rovněž způsoben v první řadě ztrátou soli.
Nedostatek soli
Nedostatek soli se projevuje: vyčerpanost, únava až křeče z horka a úpalu (nevolnost, závratě, vyčerpání, zvracení, křeče v těch svalech, které byly namáhány), atd. pijeme-li vodu, stav se zhoršuje, ledaže bychom ji osolili. Je-li velmi horko, (také v některých provozech, např. ocelárnách), musíme pít osolenou vodu.
Při stresu je zvýšená potřeba sodíku (kuchyňské soli). Obecným vodítkem může být náš krevní tlak: je-li nízký, naznačuje vyčerpání nadledvinek, měli bychom více solit, třeba vzít 3x denně alespoň 1/5 čajové lžičky ve vodě. Je-li krevní tlak vysoký, je kuchyňská sůl předávkována. Ranní únava obvykle značí nízký krevní tlak.
Nadbytek soli
Mnohem častěji je však příjem sodíku přílišný, hlavně v důsledku různých chemických přípravků do potravin. Zdravé ledviny jej mohou odstranit, jsou-li však poškozeny nebo nemocné – užívá-li někdo ACTR nebo kortizon (také stress působí zvýšenou vlastní tvorbu ACTR nebo kortizonu), v těle zůstává tolik sodíku, že může vzniknout nebezpečný nedostatek draslíku. V takových případech bychom se měli vystříhat potravin s vysokým obsahem sodíku: kečup, studená masa, konzervované polévky, osolené ořechy, hotové směsi na pečivo a mnoho dalších potravin.
Jezme jen doma připravená jídla a solme hodně chloridem draselným (kalcium chlorátům, salt substitute) místo chloridem sodným a 2x denně si dejme 3 porce vařené zeleniny.
V zemích, kde se solí málo je neznámý vysoký krevní tlak. V Japonsku, kde je strava obsahující mnoho solených a sušených ryb, je hlavní příčinou úmrtí mrtvice z vysokého krevního tlaku, zaviněná přílišným užíváním soli. Kupují-li matky svým kojencům umělou výživu ve sklenicích a plechovkách, místo aby ji samy připravily v mixeru z čerstvých potravin, způsobují jim nebezpečný vysoký krevní tlak. Dr. Dahl, podával tuto umělou výživu krysím mláďatům a do 4 měsíců mu všechny pošly na vysoký krevní tlak, mnozí badatelé se domnívají, že tato přemíra soli u kojenců má následky na celý život.
Draslík – chlorid draselný (KCl)
Přílišný příjem sodíku způsobuje ztrátu draslíku z těla. Draslík potřebují mnohé enzymy a bez něho nemůže být glukóza přeměněna na energii ani v glykogen, svaly se nedovedou smršťovat a vznikají obrny, vodní adomy a přílišné tvoření jizev.
Příslušníci některých rodin mají dědičnou navyklou vysokou spotřebu draslíku. Při jeho nedostatku mají obrnu nohou několik hodin až několik dní. Okamžitě lze ji vyléčit injekcí draslíku nebo podávání ústy během ½ hodiny.
Nedostatek draslíku
Nedostatek draslíku způsobuje zejména: cukroví, hodně solené pečivo, sušené brambůrky, podávání kortizonu, ACTR nebo diuretika. ACTR a kortizon si však organismus vyrábí sám při stresu. Ke ztrátě draslíku také přispívá acylpyrin, alkohol a jiná léčiva.
Po operaci břicha v důsledku tohoto stresu tak klesne ve střevech hladina draslíku, že po několik dní je částečná obrna; tím požitá strava se nestráví ani nevstřebává, ale kvasí a tvoří se větry. Nesprávná strava, stres, vysoký příjem sodíku se kombinují a způsobují plynatost a špatné zažívání, vznikají z této mírné obrny. Bylo zjištěno, že koliky u kojenců se objevují výhradně při nízké hladině draslíku v krvi a že je lze bezpečně odstranit podáváním draslíku a vyloučením konzervované kojenecké výživy.
Jiným případem dočasné obrny v důsledku nedostatku draslíku je nemožnost močit po operaci. Jíme-li rafinované potraviny, vzniká nedostatek draslíku a rychle vzniká netečnost, únava, bolestivé větry, zácpa, nespavost, nízká hladina krevního cukru, měkké a slabé svaly, slabý pomalý a nepravidelný tep.
Nejbohatším zdrojem draslíku je ovoce a zelenina, ale jen tehdy, jestliže vypijeme vodu, v níž se zelenina vařila.
Při nízké hladině krevního cukru je únava, dráždivost, mlhavé myšlení aj. Stres nízkého krevního cukru vede k dalším ztrátám draslíku. Po podání 2–4 tablet chloridu draselného všechny symptomy zmizely. Slané potraviny stav zhorší. Při nízké hladině cukru okamžitě zvýšíme příjem draslíku, omezíme příjem sodíku a dáme do pořádku nadledvinky zvýšením příjmu bílkovin, vyloučením kávy a rafinovaných uhlohydrátů. Pokud nemáme ještě dostatečně zajištěno zlepšení, musíme přísně dodržovat pokyny: 1.) zvýšit příjem draslíku, 2.) omezit příjem sodíku a dát do pořádku nadledvinky.
Braní diuretik za účelem snížení váhy je nebezpečné, protože vzniká nedostatek draslíku. Lékaři místo podávání draslíku obvykle podávají dextrin a jiné amfetaminy proti vyčerpanosti – amfetaminy ničí spánek a pacient si pak ještě k nim bere prášky na spaní. Mnohem bezpečnější a účinnější než brát léky je upravit výživu.
Při nedostatku draslíku určitě stoupá krevní tlak. Lze jej úspěšně snížit stravou bohatou na draslík, anebo podáváním chloridu draselného. Kdokoliv s vysokým krevním tlakem musí omezit příjem sodíku a naprosto vyloučit potravu, obsahující konzervační prostředky. Pravděpodobně největší škody z nedostatku draslíku jsou na srdci. Je dlouho známo, že srdeční mrtvice jsou často sdruženy s nízkou hladinou draslíku v krvi a malým příjmem draslíku; nejen to, vznikají i poškození a degenerační změny na svalu.
Podobné změny nastávají i při nedostatku hořčíku, protože bez hořčíku si organismus nedovede udržet draslík. Nedostatek draslíku lze tedy způsobit nedostatkem hořčíku. Jsou důkazy, že srdeční mrtvice osob mladších 50–ti let nebývají způsobeny krevní sraženinou, ale nedostatkem draslíku v srdečních buňkách a takřka ve všech případech pacient zemřel do hodiny po mrtvici. Zřejmě jde o obrnu srdce z nedostatku hořčíku.
- Příliš mnoho cukru je nebezpečnější než příliš nasycených tuků ve stravě, protože cukr snižuje hladinu draslíku.
- Od roku 1910 bylo zavedeno zdokonalené strojní zařízení ve mlýnech, jež ničí vitamin E, hořčík a draslík. Před tímto rokem byla srdeční mrtvice neznámá.
Denní potřeba draslíku
Pro udržení zdraví bychom měli sníst 5 g draslíku, za předpokladu, že nesmíme solit více než jednu čajovou lžičku. Maximální příjem soli v ČR je 6 g. Na každou takovou dodatečnou lžičku by se měl zvýšit příjem draslíku o 5 g.
Denní příjem sodíku a draslíku ve stravě bychom měli znát z tabulek. Nemáme-li dostatek draslíku, zvýšíme jedení zeleniny a ovoce a pokusíme se jíst ovoce denně, vylučme všechny rafinované potraviny, zvláště cukroví, snížíme příjem soli (sodíku) a snažme se zmírnit míru stresu, jemuž jsme vystaveni. Ujistěme se denně, že máme dostatek hořčíku a zvýšíme jeho příjem při spotřebě alkoholu.
Ten, kdo odmítá jíst všechnu zeleninu, nahradíme ji tím, že do všech slánek v bytě dáme místo kuchyňské soli směs stejného dílu kuchyňské soli a chloridu draselného. Je ji k dispozici spolehlivý zdroj jódu lze kuchyňskou sůl úplně nahradit chloridem draselným.
Chlorid draselný nesmí být ve formě tablet s povlakem, který se rozpouští až v tenkém střevě, protože v tom případě vznikají střevní vředy. Proto většina lékařů zastává názor, že chlorid draselný se nikdy nesmí brát ve formě tabletek, ale jedině jako roztok.
Čajová lžička chloridu draselného obsahuje asi 4 g draslíku, lze ji rozpustit ve vodě, a tak nahradit nedostatek draslíku v jídle. Kdo je ohrožen srdeční mrtvicí, měl by tak činit denně, zvláště je-li před stresem (vyčerpáním apod). Čeho máme nedostatek při stresech, zda sodíku či draslíku, můžeme určit dle našeho krevního tlaku a podle toho se řídit.
Alternativa
Pokud nechcete užívat předepsané tablety na doplnění draslíku v těle (např. Kalnormin apod), máte možnost vyrobit si směs solí:
60% kuchyňská sůl a 40% draselná sůl
Tuto směs pak můžete používat na dosolení polévek a jídel. Chlorid draselný v potravinářské kvalitě zakoupíte na internetu. Jaký máte obsah draslíku v krvi zjistí krevní test, který vám může předepsat váš lékař.
(Pozn: Kalnormin jsou tablety s prodlouženým uvolňováním)
-redakce-
Obsáhlý článek o draslíku najdete v časopise: WM magazín 04/2024: Podvod s nedostatkem draslíku
Informace a články jsou sesbírány z veřejných internetových domén a neměly by být chápány jako názor vlastníka této webové stránky. Zveřejněné informace jsou založeny na farmaceutických poznatcích ze starověku a moderní doby. Uvedené informace a výrobky slouží pouze pro vlastní potřebu a k jednoduché relaxaci. Žádné sdělení na této webové stránce by nemělo být chápáno jako tvrzení nebo prohlášení, že tyto informace a výrobky jsou určeny pro použití v diagnostice, léčení, zmírnění, ošetření, prevenci nemoci nebo jakéhokoliv zdravotního stavu. Informace obsažené na těchto webových stránkách jsou založené na spolehlivých a věrohodných studiích. Nicméně, někteří uznávaní odborníci nemusí souhlasit s jedním, nebo více prohlášením zde obsaženým.